TCA Nedir?

TRİKLOROACETIC ASİT, klinik kimyada protein çökeltici olarak kullanılan güçlü bir asittir ve siğillerin alınması için bir kostiktir. TCA, trikloroetanoik asit olarak da bilinir, metil grubunun, üç hidrojen atomunun hepsinin klor atomları ile değiştirildiği asetik asit analoğudur.

Trikloroasetik asit,  renksiz bir kristal katıdır. Nemi emer, suda çözülür ve ısı açığa çıkar. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır.Trikloroasetik asidin tuzları ve esterleri trikloroasetatlar olarak adlandırılır.

1839’da Jean-BaptisteDumas tarafından keşfedilen trikloroasetikasiti, yavaş yavaş gelişen organik radikallerin ve değerlerin teorisine çarpıcı bir örnek teşkil etmiştir.

Proteinler, DNA ve RNA gibi makromoleküllerin çökeltilmesi için biyokimyada yaygın şekilde kullanılır. TCA ve DCA, kozmetik tedavilerde (kimyasal peeling ve dövme çıkarma gibi) ve siğillerin kemoabrasyonu için (genital siğiller dâhil) için kullanılırlar.

 TCA NERELERDE KULLANILIR

Sivilce, yaşlanmaya bağlı kırışıklıklar, siyah noktalar ve hatta bazı kanserli ve kanser öncesi gelişmelerin çeşitli cilt problemlerini ve durumlarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Bununla beraber nasır sökücü ve istenmeyen dövmelerin çıkartılmasında tercih edilir. Lazerle yapılan dövme silme işlemlerinin, TCA ile yapılan silme işlemine nazaran daha fazla iz bıraktığı tespit edilmiştir. Gebelik dönemi çatlakları ve yara izlerini yok eder.

Cildinize hafifçe yakacak madde uygulanır ve genellikle cildin dış katmanlarını (epidermis) yok eder veya çıkarır ve yeni cildin büyümesine izin verir. Bazı kimyasal peelingler,dermisde (cildin bir sonraki tabakası) derinleşebilir. Bu işlemin en yaygın amaçlarından bazıları, hasar görmüş, güneş lekeli, çilli deriyi kaldırmak ve daha genç, daha sağlıklı bir cilt ile değiştirmektir.

Sunduğumuz Trichloroacetic Asit laboratuvar testlerinden geçmiş ve onaylanmıştır. Bu tarz ürünlerin doktor veya eczacınıza danışılarak kullanılması tavsiye edilir. Sorunlu bölgede tatbik edilen ürün, hasarlı bölgenin iyileşmesi sonrası cildin daha sıkılaştığı, izlerin silindiği gözlemlenmiştir. Cilt sıkılaşması, daha yüksek kolajen üretimi nedeniyle kendini açığa çıkarır. Deride daha dolgun, daha pürüzsüz, daha küçük gözenekler, daha az kırışıklık ve ince çizgiler görülür. Deri kendini hızla toparlar, yenilenir ve daha genç görünür.

TCA Ve Diğer Asitlerle Olan Farkları

Asitlerin çeşitleri vardır. Genellikle cilt katmanlarına ulaşan göreli güçleri ve derinlikleri ile gruplandırılır ve tanımlanırlar. Temelde dört asit:AHA), hafif yağ bazlı asitler, (BHA), orta asitler, (TCA) ve derin asitler (Fenol) vardır.

AHA (Alfa Hidroksi Asitler) – Bunlar  asitlerin en hafifleridir. Genellikle şeker kamışından, şekerden  türetildikleri için adları, glikolik, malik, laktik ve diğer meyve asitleri ile anılır.

BHA (Beta Hidroksi Asitler) – Bu asitlerin ve alfa hidroksil asitlerin (AHA) temel farkı BHA’nın sadece yağda çözünür olmasıdır. Yağda çözünür olma özelliğiyle bu asit, bakterileri, ölü cilt hücrelerini ve sebum yağı temizlemede ve gözeneklerin derinlerinden temizlemede çok etkilidir. Bu çözünürlük farkından dolayı, salisilik asit, postule, siyah nokta, yağlı,ve tahriş olmuş ciltlerde daha iyi kullanılır. Çeşitli formlarda, krem, jel, losyonlar, şampuan ve solüsyonlarda bulunur. Son iki form, öncelikle kafa derisini tedavi etmek için olup, salisilik asit içeriği ile ayrıca kepek, sedef hastalığı ve deri ve kafa derisinin dermatitinin tedavisinde etkili bulunmuştur.

TCA (Trikloroasetik Asit), orta derinlikte bir asit olarak düşünülür. TCA, şeker ve sitrik asitlerden daha etkili ve daha uzun süreli olup, etkisi daha derinleşir ve daha fazla cilt rahatsızlığını veya deri üzerinde istenmeyen izleri(dövme benzeri) iz bırakmadan tedavi eder. TCA, daha derinlere ulaşan bir asittir, daha fazla cilt türleri ve sorunları için etkilidir vebu etkiler kalıcıdır. İşlem, derinin hassasiyetine ve yapısına bağlı olarak, birkaç hafta veya daha uzun sürer. TCA  kullanımı, akne vulgaris dahil olmak üzere aknenin,  tüm aşamalarında önerilen tedaviler olarak  dermatolog ve plastik cerrahlar tarafından rutin olarak kullanılır.

TCA, sirke içerisinde yaygın olarak bulunan asetik asidin değiştirilmiş bir versiyonundan türemiştir. Avantajları kapsamlıdır; bu da doğal olanı tercih edenlere faydalı bir seçenek sunar.

Cilt kanseri, kronik iltihaplanma sivilceleri ve diğer cilt problemlerinin ilerlemesini etkili bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olabilecek bir bileşen içeren TCA, ciddi aktinik(yaygın bir deri lezyonu) hasarın tedavisinde ve cilt kanserinin ilerlemesini önlemek için yıllardır kullanılmakta olup etkileri farmakoloji ve tıp dünyasında tespit edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.